Sisältöön »
 
Asukas

Tienvarsien niitot

Jokioisten kunta edistää luonnon monimuotoisuutta vähentämällä kunnan pientareiden ja muiden nurmialueiden niittoja. Luonnontilaiset niityt ovat tärkeitä erityisesti hyönteisille.

Ympäristön luonnontilainen ja monilajinen kasvillisuus tarjoaa hyönteisille ravintoa ja suojaa. Moni hyönteistoukka käyttää ravinnokseen vain yhtä tai muutamaa kasvilajia. Hoidetuilla nurmikoilla on vain harvoja kasvilajeja, joten sopivaa ravintoa on tarjolla vain rajatulle joukolle hyönteisiä. Pientareiden ja muiden viheralueiden niittojen vähentäminen lisää hyönteisten mahdollisuuksia löytää sopivaa ravintoa koko kesäkauden ajan. Tämä olisi myös pölyttäjien kannalta parempi ratkaisu.

Tähän asti Jokioisten pientareet ja muut viheralueet on niitetty kesän aikana kahdesti, ennen juhannusta ja toisen kerran elokuussa. Jatkossa alkukesän niitoista luovutaan niillä alueilla, joilla se on turvallisuuden ja alueen käyttötarkoituksen huomioon ottaen mahdollista. Edelleen niitetään ne paikat, joissa kasvillisuutta pitää turvallisuussyistä madaltaa: tällaisia ovat muun muassa risteysalueet ja kävely- ja pyöräteiden pientareet, joissa hyvä näkyvyys on tarpeen. 

Loppukesän niitoissa niitetään kaikki tähän astikin niitetyt viheralueet, mutta niittojen ajankohtaa myöhennetään. Niitot tehdään jatkossa vasta elokuun puolivälin jälkeen. Kokonaan niitoista ei voida luopua, jotta alueet eivät kasva umpeen. 

Mikäli niittojen harventamisella todetaan olevan enemmän haitallisia vaikutuksia esim.liikenneturvallisuuteen, voidaan toimintamallia niittojen osalta muuttaa.

 

Lisätiedot

Kunnanpuutarhuri
Jukka Suonpää
050 5925 870
jukka.suonpaa(at)jokioinen.fi