Siirry sisältöön
 
Asuminen ja ympäristö
 

Rakennusluvat

Kuva rivitalosta

Ilman lainvoimaista rakennuslupaatöitä ei saa aloittaa. Töitä ei saa aloittaa ennen kuin lupapäätöksessä aloittamiselle asetetut ehdot on täytetty.

Ennen rakennustarkastajan päätöstä hakemuksesta pyydetään palo-, terveys-, ympäristönsuojelu-, LVI- ja kaavoitusviranomaisten lausunto. Eräät rakennuskohteet edellyttävät rakennusluvan lisäksi ympäristösuojelulain mukaisen ympäristöluvan. Lisätietoja ympäristöluvasta antaa ympäristötarkastaja.

 
SuunnittelijaHakeminenRakennusluvan liitteet

Rakennusluvan liitteet

Hallintaselvitys

Hallintaselvitykseksi käyvät mm seuraavien asiakirjojen kopiot:

  • kauppakirja, lahjakirja, perukirja ym.
  • vuokrasopimus
  • lainhuutotodistus (voi hankkia Käräjäoikeudesta, pankista, rakennustarkastajalta jne)
  • kiinteistörekisterin ote (voi hankkia Käräjäoikeudesta, pankista, rakennustarkastajalta jne)

2 asemapiirrosta

Asemapiirros laaditaan mittakaavaan 1:200 tai 1:500. Asemapiirroksesta on käytävä ilmi maaston muoto ja laatu, korkeuskäyrät ja kasvillisuus. Lisäksi piirroksesta tulee ilmetä olemassa olevat ja suunnitteilla olevat tiet, vanhat ja uudet sekä purettavat rakennukset ja niiden paikat, sekä asiaan vaikuttavat naapureiden rakennusten paikat. Tieliittymät, liikenne, autopaikoitus, leikkipaikat, pihajärjestelyt ja muut mahdolliset asiaan vaikuttavat seikat on myös esitettävä asemapiirroksessa. Asemapiirroksessa on myös oltava esitettynä vesihuolto. Tarvittaessa asemapiirroksesta on tehtävä leikkauspiirustus.

Naapurien kuuleminen

Maankäyttö- ja rakennuslain 133 §:n asetuksen 65 §:n perusteella rakennuslupahakemuksen vireille tulosta on ilmoitettava naapurille. Naapurilla tarkoitetaan viereisen tai vastapäätä olevan kiinteistön tai muun alueen omistajaa tai haltijaa. Samanaikaisesti on asian vireilläolosta sopivalla tavalla tiedotettava myös rakennuspaikalla. Tiedottamisen tarkoituksena on saattaa yleisesti tiedoksi rakentamisen tai muun toimenpiteen aiheuttama olennainen muutos ympäristössä.

Yhteenveto jätevesijärjestelmän suunnitelmasta

(Kunnalliseen viemäriverkostoon kuulumattomat rakennuskohteet). Kun kiinteistöllä syntyviä jätevesiä ei voida johtaa kunnalliseen viemäriverkostoon, jätevesien käsittelyn suunnittelussa tulee ottaa huomioon rakennuspaikan mahdollinen sijainti pohjavesialueella tai lähellä vesistöjä. Jätevesien käsittelymenetelmää valittaessa on myös oltava tietoja maaperästä, tontin kaltevuudesta, lähistöllä sijaitsevista talousvesikaivoista ja naapureiden asuinrakennuksista.

Karttaote rakennuspaikasta

Kaksi virallista karttaotetta, jotka saa rakennusvalvonnasta. Suunnittelija merkitsee punakynällä kohteen sijainnin.

2 sarjaa rakennuspiirustuksia

Piirustuksien tulee olla pätevän suunnittelijan mittakaavaan 1:50 tai 1:100 laatimat ja allekirjoittamat. Niiden tulee sisältää pohjapiirrokset kellarista ja kaikista kerroksista mitoitettuna, kaikki julkisivut sekä leikkauksen ja rakenneselostuksen.Hormipiirros esitetään mittakaavassa 1:10 tai 1:20.Piirustuksissa, mieluiten asemapiirroksessa, tulee olla laskelmat kokonaisalasta, tilavuudesta, kerrosalasta ja huoneistoalasta sekä uuden että vanhan rakennuksen osalta eriteltynä.

RH 1-lomake RH 2-lomake

RH 1-lomake (sisältää Väestörekisterikeskukselle annettavia tietoja) on täytettävä aina ja RH 2-lomake haettaessa lupaa asuinrakennuksen muutokselle tai laajennukselle.

Hakemus vastaavan työnjohtajan hyväksymiseksi (pdf) tarvitaan myös LVI-töiden osalle.

Pintavaaituskartta

(rakennettaessa asemakaava-alueelle)

Hakemus kiinteistön liittymisestä kunnan vesi- ja viemärilaitokseen

Hakemus kiinteistön liittymisestä kunnan vesi- ja viemärilaitokseen (pdf)
Tarvitaan, kun rakennus liitetään kunnan vesi- ja viemäriverkostoon.

                       
Vastaava työnjohtajaLiittymät
 
 

Lisätiedot