Kartanopuisto
1800-luvulla kartanopuisto on ollut Willebrandin käden jäljiltä parhaimmillaan. Nykyään tuolla 3,4 hehtaarin alueella kasvaa nelisen sataa puuta, joista vanhimmat, tammet, ovat yli 200-vuotiaita. Puiston itäosassa on symmetrisiä muotoja, esim. kaksi suoraviivaista käytävää ja päärakennuksen edessä kukkaympyrä. Länsiosa on englantilaistyyppinen maisemapuisto; avara nurmialue, jossa puut kasvavat pieninä ryhminä.
Päärakennuksen eteläpuolella on omenapuita, joista vanhimmat on arvioitu yli 150-vuotiaiksi. Hedelmätarhan alueelle on myös istutettu varsin runsaslajinen joukko omenapuiden taimia vuonna 2004. Omenapuut ja osa kartanon kasvillisuudesta on merkitty maastoon nimikyltein.
Vaikka puisto onkin pienentynyt Willebrandin ajoilta, jalot lehtipuut ja polustot luovat mukavan ympäristön hiljentyä hetkeksi. Puiston yhteydessä olevat kartanon rakennukset muodostavat komeat kehykset alueelle. Kartanopuiston länsipäästä on myös pääsy Elonkiertoon, maatalouden esittelypuistoon ja Willebrandin haudalle. Puisto on yleisölle maksutta avoin läpi vuoden.
Puistopolku
Puistopolku alkaa samasta paikasta kuin Luonto- ja Kartanopolku: punaisen konehallin päädystä läheltä Tapulimakasiinia. Polkua viitoittavat Puistopolku-puunuolet.
Puistossa voi myös kävellä omaa reittiä pitkin, omaan tahtiinsa tai reitin voi kiertää päinvastaiseen suuntaan. Puisto on auki yleisölle läpi vuoden.
Kartanopuiston ääniopas
Voit tutustua Jokioisten kartanopuistoon ääniopastuksen avulla. Opastus kertoo kartanon ja kartanopuiston historiasta, kartanon omistajista ja puiston kasvillisuudesta. Kuuntelupisteitä on kymmenen ja kussakin pisteessä on useimmiten kaksi nauhoitetta. Nauhoitteet ovat suomeksi.
Luke/ Merja Hartikainen