Sisältöön »
 
Matkailu

Jokioisten Museorautatie

Höyryveturi liikenteessä

Kuva: Jokioisten Museorautatie

Jokioisten Museorautatie on 14 kilometrin pituinen kapearaiteinen museorata, joka ulottuu Jokioisten keskustasta Humppilan keskustaajamaan. Radalla liikennöidään kesäaikana höyryveturin vetämillä museojunilla. Kesän liikennekaudella kesä-, heinä- ja elokuussa höyryjunat liikennöivät jokaisena sunnuntaipäivänä. Tilausryhmille junia ajetaan tilaajan toiveiden mukaan joka päivä toukokuun alusta syyskuun puoliväliin.

Rautatie on kapearaiteinen; sen raideleveys 750 mm on noin puolet valtion rataverkon raideleveydestä. Museorautatie on osa vuonna 1898 liikenteelle avattua Jokioisten rautatietä, joka kuljetti tavaraa ja matkustajia Forssasta Humppilaan. Rautatie toimi vuoteen 1974 saakka. Museorautatien toiminta nykymuodossaan alkoi vuonna 1978. Koko toiminta perustuu maanlaajuisen Museorautatieyhdistys ry:n jäsenten vapaaehtoiseen talkootyöhön.

Rautatie Minkiöllä

Vuokraa oma resiina!Minkiön asema

Museoradalla on kolme asemaa: Jokioinen, Minkiö ja Humppila. Museorautatien keskusvarikko on Minkiön asemalla, joka sijaitsee noin 8 kilometriä Jokioisista Humppilan suuntaan maantien 2813 varressa. Minkiöllä sijaitsevat vanhat asemarakennukset muodostavat yhdessä esillä olevan vanhan rautatiekaluston kanssa maassamme ainutlaatuisen Kapearaidemuseon. Siihen voi tutustua joka päivä koulujen kesäloma-aikaan klo 11-18 välisenä aikana.

Höyryveturi museon sisälläMuseojunien vetureina palvelee viisi ajokuntoista höyryveturia, jotka on rakennettu vuosina 1901, 1909, 1917, 1947 ja 1948.  Museojunan vaunukalustona on kymmenkunta matkustajavaunua. Museorautatien kokoelmiin kuuluu lisäksi useita moottorivetureita, tavaravaunuja ja resiinoja. Resiinoita voi myös vuokrata!

 
 

Lisätiedot

Jokioisten Museorautatie Kiipuntie 49
31630 Minkiö
03 4333 235
info(at)jokioistenmuseorautatie.fi